Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2009

Η ΛΙΣΤΑ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ JOKER

*Αν δεν έχετε γνωριστεί με τον Joker ξεκινήστε εδώ

       Ο Άρειος Πάγος ανακήρυξε του εκλογικούς συνδυασμούς και έτσι μπορούμε να καταρτίσουμε την λίστα των υποψηφίων Joker. Τα ήδη κοινοβουλευτικά κόμματα τα οποία και αποκλείονται από την λίστα είναι βεβαίως τα εξής:

1. ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
2. ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ
3. ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
4. ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ
5. ΛΑΪΚΟΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ Γ. ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ


Από τα υπόλοιπα, μη πανελλαδικώς κατερχόμενα (αν και με καταπληκτικά ονόματα) είναι τα:

1. ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ
2. Φως. Αλήθεια. Δικαιοσύνη.
3. ΠΑΛΑΙΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
4. ΧΑΡΙΖΩ ΟΙΚΟΠΕΔΑ, ΧΑΡΙΖΩ ΧΡΕΗ, ΠΑΝΑΓΡΟΤΙΚΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΑ.Ε.Κ.Ε.
5. Κ.Ο.Τ.Ε.Σ. Καπνιστικές Ομάδες για την Τέχνη και την Εικαστική Συγκρότηση

Και φυσικά οι μεμονωμένοι υποψήφιοι.
Το «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΣΤΕΛΙΟΣ ΠΑΠΑΘΕΜΕΛΗΣ» αποκλείεται καθώς ο πρόεδρος του έχει ήδη διατελέσει βουλευτής και υπουργός. Είπαμε : φρέσκα ψάρια.


Έτσι η λίστα των 11 υποψηφίων Joker διαμορφώνεται αλφαβητικά ως εξής:

1.    ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ για την ΑΝΑΤΡΟΠΗ - ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α.
2.    Δημοκρατικοί
3.    Δημοσθένης Βεργής ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ
4.    ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ
5.    ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ
6.    ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ συνεχιστών του ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ
7.    ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ (μαρξιστικό-λενινιστικό)
8.    ΛΑΪΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ - ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ
9.    ΜΑΡΞΙΣΤΙΚΟ-ΛΕΝΙΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
10.   ΟΑΚΚΕ - Οργάνωση για την Ανασυγκρότηση του ΚΚΕ
11.   ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ


        Τώρα αναμένουμε την κλήρωση του Joker ακριβώς πρίν τις εκλογές δηλαδή της Τετάρτης 30/9/2009  Πέμπτης 1/10/2009 (**Διόρθωση 30/9/2009 : οι κληρώσεις είναι Κυριακή και Πέμπτη) .

        Καθώς οι αριθμοί του Joker είναι 20 ενώ οι υποψήφιοι 11 θα πρέπει να καλυφθεί η περίπτωση να κληρωθεί αριθμός joker > 11. Στις προηγούμενες εκλογές οι υποψήφιοι ήταν 19 και η απίθανη περίπτωση κλήρωσης του αριθμού «20» (5%) είχε καλυφθεί με την προσφυγή στον αριθμό joker της προηγούμενης κλήρωσης. Αυτή την φορά για να διατηρήσουμε όσο το δυνατόν ίσες πιθανότητες σε όλους του υποψηφίους και παράλληλα να βγει το αποτέλεσμα όσο το δυνατόν πιο κοντά στην ημέρα διεξαγωγής των εκλογών, αν ο αριθμός joker είναι μεγαλύτερος του 11, ενδεχόμενο αρκετά πιθανό (45%), θα ψηφίσουμε το μικρότερο νούμερο από τα 5 της κλήρωσης. Δηλαδή αν βγουν νούμερα 8, 10, 12, 26, 36, και joker το 15, επειδή ο joker 15 είναι εκτός λίστας θα ψηφίσουμε το 8 δηλαδή την "Χρυσή Αυγή." Χμμμμ, σχόλια για αυτό παρακάτω. Στην απίθανη περίπτωση που και το μικρότερο νούμερο από τα 5 είναι πάνω από 11 ανατρέχουμε στην προηγούμενη κλήρωση (της Κυριακής) με τον ίδιο τρόπο: πρώτα ο αριθμός του joker και αν είναι > 11 ο μικρότερος από τα 5 κ.λ.π.

        Το σχόλιο που υποσχέθηκα σχετικά με την «Χρυσή Αυγή» -και όχι μόνο: είναι λίαν πιθανό ένα τέτοιο ακραίο κόμμα να απέχει μακράν από τις πολιτικές σας/μου απόψεις. Φίλος συνέστησε να το αποκλείσω από την λίστα για να μην αποξενώσω τους Joker-όφιλους ψηφοφόρους στην περίπτωση κλήρωσης του (αριθμός 8 στην λίστα). Τεκμηριώνω την αρνητική μου απάντηση:

1. Στην Αρχαία Ελλάδα όλοι οι έχοντες πολιτικά δικαιώματα ήταν υποχρεωτικά υποψήφιοι στην κλήρωση.
«Διαφωνώ με ό,τι λες, αλλά θα υπερασπισθώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες.» - Βολταίρος
Αυτό είναι το –επιδιωκώμενο- ήθος των Joker-όφιλων.

2. Ως Joker-όφιλοι δεν εκφράζουμε πολιτική άποψη μέσω του κόμματος που θα τύχει να κληρωθεί. Αντιθέτως όπως έγραψα και το 2007 με την πράξη μας αναδεικνύουμε την γελοιότητα του συνόλου της πολιτικής μας ζωής. Είναι η μοναδική ουσιαστική πράξη δημοκρατικής αντίδρασης. Τουλάχιστον η μοναδική που έχω σκεφτεί ή ακούσει.

3. Στο πρακτικό μέρος: δεν εκλέγουμε τους αφέντες μας για τα επόμενα 4 χρόνια. Έχουμε την πολυτέλεια να ψηφίσουμε αδιάκριτα τον οποιοδήποτε καραγκιόζη. Η πράξη μας να είναι συμβολική αφού πιθανότατα ούτε καν στη βουλή δεν θα μπει. Κακά τα ψέματα, ο Joker είναι μια ιδέα στα σπάργανα, άγουρη για μεγαλομανίες. Τι σημαίνει, για παράδειγμα, να αυξήσει η «χρυσή αυγή» (ή οποιοσδήποτε άλλος με του οποίου τις πολιτικές απόψεις δεν συμφωνείτε) την δύναμη της από π.χ. 0,001% σε 1,4%; Πρακτικά για την σύνθεση της βουλής τίποτα. Τί σημαίνει να περάσει το 3% και να μπει στην βουλή εξαιτίας μας, πράγμα εξαιρετικά απίθανο; Μάλλον ότι το ΛΑΟΣ (ή κάποιος άλλος) θα αποκτήσει άλλον ένα βουλευτή. Σίγουρα ότι θα αποκλειστεί από την επόμενη κλήρωση ως κοινοβουλευτικό κόμμα. Η ουσία είναι ότι και στις δύο περιπτώσεις κανείς δεν θα υποθέσει ότι ξαφνικά αυξήθηκαν οι ακροδεξιοί (ή οι ακροαριστεροι κ.λ.π.) στο εκλογικό σώμα. Μα φυσικά "πρόκειται για Joker-όφιλους" και αναδεικνύεται η δύναμη των μέχρι τώρα σιωπηλών ψηφοφόρων (25%+). Οι οποίοι προτιμούσαν ως πολιτική άποψη να πάνε την Κυριακή «για καφέ» παρά να ψηφίσουν κάποιον επαγγελματία ψεύτη ή κάποιον «μικρό» δίχως ελπίδα. Ή ψήφιζαν άκυρο/λευκό (2,67%). Ή ψήφιζαν το "μη χείρον βέλτιστο" (χ%). Οι οποίοι όμως από την Δευτέρα θα υπόκεινται στην εξουσία των «εκλεγμένων αρχόντων». Και πιθανότατα θα δυσανασχετίσουν με τις μαλακώδεις επιλογές τους. Και θα γκρινιάξουν. Γιατί γρίνια λέγεται να παραμένεις αδρανής και εκ των υστέρων να παραπονιέσαι.

        Εάν με το καλό μεγαλώσουμε και ξεπεράσουμε το βουλευτικό 3% ίσως θα πρέπει να είμαστε προσεκτικότεροι στις επιλογές μας. Σίγουρα αν πλησιάσουμε το 30% (η μεγαλομανία που λέγαμε). Αλλά προς το παρών ας αρκεστούμε στην πιθανότητα με δύναμη την ενότητα μας να ανακατέψουμε το σύστημα των γκάλοπ, των ΜΜΕ, των «μεγάλων» κομμάτων. Έτσι για αστείο. Να τους επιστρέψουμε ολίγη από την κοροϊδία τους. Να γκρινιάξουν και αυτοί για αλλαγή. Και ίσως να προβληματιστούν...
...μπααααααααα